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What is Permitted Development?

Permitted Development as defined by the Town and
Country Planning (General Permitted Development)
(England) Order 2015 is the right to carry out
certain types of work to your property without the
need for Planning Permission.

It originates from a general permission granted by
the government, not local authorities. It is restricted
however to dwellinghouses. Flats, maisonettes and
similarly commercial properties have different types
of permitted development rights to dwellings.

There are some scenarios where Permitted
Development rights are revoked. These are listed
below:

- If you live in a Conservation Area
- If you live in an Area of Outstanding

Natural Beauty (A.O.N.B)
- If you live in a National Park
- If you live in a property registered as

having a “historical interest”

If any of the above areas apply to you then you will
need to apply for planning permission to carry out
any works to your property.

The Local Planning Authority (LPA) may also remove
some of or all your permitted development rights if
they feel that an area of acknowledged importance
could be threatened by any potential ‘out of
character’ developments. This is done by an Article
4 direction. If you are unsure if this applies to you
then we would recommend you contact your local
planning dept. for confirmation of your specific
position.

Permitted development rights can also be removed
from a property if a past planning approval has
been granted and as part of the approval, any
future permitted development rights have been
removed.

Houses and flats created using permitted
development rights will normally not then be
allowed to use householder permitted development
rights for future development.

Most permitted development rights will be subject
to conditions. In some cases, the LPA will request
that you seek their prior approval. This allows the
LPA to consider the proposals and their likely
impact.

Lawful Development Certificate (LDC)

If you are seeking whether or not an existing
development is indeed considered lawful by the
planning dept or if you feel that your proposals do
not required planning permission, then you can
apply to the LPA for a Lawful Development
Certificate.

It is not compulsory to have a LDC but there are
scenarios where it is prudent to have one in order
to confirm the use of a building or indeed any
recent works carried out are considered lawful by
the LPA.
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